Vanliga frågor

Hos oss är du alltid i trygga händer. Det är självklart att det är patienten som är i centrum vad gäller patientens behov och önskemål.

Varför är det så viktigt att besöka tandläkaren?

Att besöka tandläkaren regelbundet hjälper inte bara att hålla din mun och tänder friska, utan kommer även att hjälpa till att hålla resten av din kropp frisk. Tandvård är viktigt eftersom det:

  • Hjälper till att förhindra karies.
  • Skyddar mot tandköttssjukdomar, som kan leda till tand- och benförlust.
  • Förhindrar dålig andedräkt – att borsta, använda tandtråd och regelbundet gå till tandläkaren hjälper till att minska mängden bakterier i munnen som orsakar dålig andedräkt.
  • Ger dig ett mer attraktivt leende och därmed ökar ditt självförtroende.
  • Hjälper tänderna att se ljusa ut genom att förhindra att de blir fläckiga av mat, dryck och tobak.
  • Stärker dina tänder så att du kan njuta av ett vackert leende.
Mina tänder mår bra. Behöver jag fortfarande träffa en tandläkare?

Även om dina tänder kan kännas bra är det fortfarande viktigt att träffa tandläkaren regelbundet eftersom problem kan uppstå utan att du vet om det.

Hur kan jag ta hand om mina tänder mellan tandkontroller?

Kom ALLTID ihåg att borsta tänderna minst två gånger om dagen och tandtråd minst en gång!

Se till att använda tandkräm som innehåller fluor. Fråga din tandläkare om du behöver använda fluorsköljning. Detta kommer att hjälpa till att förhindra hål.

Undvik mat med mycket socker eftersom socker ökar mängden bakterier som växer i munnen och orsakar mer plack och eventuellt hål.

Undvik även tobak. Tobak kan orsaka tandköttssjukdomar och kan även leda till cancer i munhålan.

Var inte rädd för att borsta tungan! Genom att borsta tungan tar du bort matpartiklar och minskar mängden plackframkallande bakterier. Tungborstning hjälper också till att hålla andedräkten fräsch.

Vad är ett hål i tanden för någonting?

Det är ett litet hål som bildas inuti tanden på grund av karies. Kaviteter bildas när plack byggs upp på utsidan av tanden kombineras med socker i maten du äter. Detta producerar en syra som kan äta bort emaljen på din tand. Om ett hålrum lämnas obehandlat kan det leda till allvarligare munhälsoproblem. Hål kan förebyggas genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använda tandtråd mellan tänderna minst en gång per dag.

Hur ofta ska jag borsta tänderna?

Du bör borsta tänderna minst två gånger om dagen. Borstning tar bort bakterieorsakande plack vilket håller din mun, tänder och tandkött rena och friska. Vi rekommenderar också att du använder en mjuk tandborste och tandkräm som innehåller fluor när du borstar tänderna. Du bör spendera minst en minut på de övre tänderna och en minut på de nedre tänderna, och kom ihåg att borsta tungan.

När ska jag byta tandborste?

Din tandborste kommer så småningom att slitas ut, speciellt om du borstar tänderna två gånger om dagen i två till tre minuter varje gång. Vi rekommenderar att du byter tandborste var tredje månad. Om du använder en elektrisk tandborste, se till att läsa instruktionerna eftersom du kanske inte behöver byta tandborsthuvuden så ofta. Efter borstning, skölj din tandborste med varmt vatten för att döda bakterier och hålla borsten ren.

Vad är tandköttssjukdom?

Även känd som periodontal sjukdom. Tandköttssjukdomar orsakas mestadels av plack- och bakterieuppbyggnader som inte behandlas i tidigt skede. Andra orsaker till tandlossning inkluderar tobaksbruk, tandgnissling, vissa mediciner och genetik. Gingivit är början av tandköttssjukdom, och om den upptäcks kan den behandlas. Gingivit som inte behandlas kan förvandlas till  tandköttssjukdom. Avancerad tandköttssjukdom leder till tand- och benförlust och är ett permanent tillstånd. Att borsta tänderna regelbundet och besöka en tandhygienist hjälper till att förebygga tandköttsinflammation och allvarligare fall av parodontit. Vanliga tecken på tandköttssjukdom:

  • Rött, irriterat, blödande eller svullet tandkött.
  • Kronisk dålig andedräkt.
  • Lösa tänder, eller förlust av tänder.
Varför tar tandläkaren röntgen?

Med hjälp av röntgen kan din tandläkare leta efter munhälsoproblem som kan vara svåra att identifiera med enbart en visuell undersökning. Det görs för att fastställa en baslinje för din munhälsa, identifiera potentiella problem eller förbereda för en större tandbehandling.

Varför är tandtråd viktigt?

Tandtråd är viktigt för ditt leendes hälsa. Regelbunden användning av tandtråd är viktigt för att ta bort plack, bibehålla friskt tandkött och förebygga tandlossning. Genom att ta bort matpartiklar och bakterier som byggs upp mellan tänderna hjälper tandtråd till att hålla ditt leende friskt och vackert.

Vad kan jag göra för att behandla mina känsliga tänder?

Tandkänslighet är ett vanligt problem som drabbar många vuxna i Sverige. För att förhindra tandkänslighet bör du borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och icke-nötande tandkräm. En munskölj med fluor, daglig användning av tandtråd och att undvika sura livsmedel kan också hjälpa till att minimera känsligheten. Om du för närvarande besväras av känsliga tänder, besök din tandläkare. Han eller hon kan identifiera orsaken till din tandsmärta och rekommendera specifika behandlingar för att ge lindring.

Ska jag använda munskölj?

Även om munskölj med fluor inte är ett substitut för tandtråd eller borstning, kan det vara ett bra komplement till din munhälsorutin. Att använda munskölj som innehåller fluor kan hjälpa till att förhindra karies genom att döda bakterier som lever på dina tänder och starka dess yta.

Varför är fluor viktigt för din tandhälsa?

Fluor är ett mineral som finns naturligt i många livsmedel och vatten. Fluor spelar en viktig roll för att bekämpa karies genom att göra tänderna mer motståndskraftiga mot syreproducerande bakterier. Med tiden kan plack och bakterier bidra till erosion av tändernas emalj. Genom att dricka fluorerat kranvatten, använda tandkräm med fluor eller skölja med fluorerat munvatten kan du skydda dina tänder mot hål i tänderna.

Vår klinik i Boden

Centralt belägen på Kungsgatan 26 B i Boden. Vi arbetar med senaste tekniken inom tandvård.

Vår klinik i Sävast

Denna moderna klinik har senaste tekniken och är belägen på Smultronstigen 4 i Sävast.

Vi på Kungsbrotandläkarna erbjuder en rad olika behandlingar för dig.