Allmäntandvård

Allmäntandvård inkluderar vanligt förekommande behandlingar och undersökningar som oftast är okomplicerade. Det kan omfatta en rad olika åtgärder, såsom förebyggande vård, tandundersökningar, rotbehandlingar, lagningar och tandutdragningar.

7 icon

Akuttandvård

Akuttandvård kan behövas när man minst anar det, som när en tand går sönder eller när man plötsligt drabbas av outhärdlig tandvärk som inte går att ignorera. Det kan leda till sömnlösa nätter och orkeslösa dagar. Hos oss erbjuder vi akuta tider  för att snabbt och effektivt kunna hjälpa dig.

icon9

Tandhygienistbehandling

Ett besök hos en tandhygienist är avgörande för att bibehålla en god munhygien och allmän hälsa. Tandhygienisten fokuserar främst på att förebygga sjukdomar, till exempel tandköttsinflammation, som kan leda till tandlossning och parodontit. I behandlingen ingår bland annat regelbunden tandrengöring, rådgivning om kostvanor och hälsovård, samt förebyggande åtgärder för att undvika tandproblem i framtiden.

5 icon

Undersökning

Vid en tandläkarundersökning undersöker tandläkaren dina tänder, mjukvävnader, bett, käkleder och tandköttsfickor noggrant. Om det behövs tas även röntgenbilder för att få en fullständig översikt av din tandhälsa. Efter att tandläkaren har granskat din munstatus kommer han/hon att informera dig om du behöver boka ett återbesök till tandläkaren och/eller tandhygienisten. Om detta är fallet kommer du att få ett kostnadsförslag och en behandlingsplan för att åtgärda eventuella problem.

icon5

Rotbehandling

Rotbehandling används när en tand har blivit skadad på grund av karies eller trauma som påverkar tandens pulpa – en del bestående av blodkärl och nerver. Syftet med rotbehandlingen är att eliminera infektionen som orsakats av karies eller trauma och ta bort den exponerade eller nekrotiska pulpan som kan uppstå till följd av en fraktur eller liknande skador.

icon6

Tandimplantat

Om du saknar en eller flera tänder kan det påverka inte bara ditt utseende utan också din tuggförmåga. Vår målsättning är att ge dig tillbaka både ditt leende och din funktion med hjälp av tandimplantat. Med tandimplantat är det möjligt att återskapa ett vackert utseende och normalt tuggande.

Tandimplantat består av en titanskruv som placeras i käkbenet och fungerar som en konstgjord tandrot. Tandkronor fästs på implantatet och kan användas för att ersätta en eller flera saknade tänder. Titan är ett idealiskt material för tandimplantat eftersom det har en förmåga att integreras med käkbenet, vilket stimulerar dess tillväxt på ett liknande sätt som en naturlig tand. Detta kan hjälpa till att minska förlusten av käkben med tiden. En annan fördel med tandimplantat är att det inte krävs att friska närliggande tänder slipas och borras, som annars behövs för att ersätta saknade tänder med hjälp av en tandstödd bro.

icon7

Protetik

Protetik är den gren inom tandvården som fokuserar på att återställa förlorade eller allvarligt skadade tänder med hjälp av kronor, broar och andra tandproteser. Protetiska lösningar kan hjälpa dig att återfå ditt leende och höja din livskvalitet genom att förbättra din tuggförmåga och ge dig ett naturligt utseende.

Kronor och broar

Kronor och broar används för att reparera eller ersätta skadade eller saknade tänder. En krona är ett skydd som täcker och stärker en skadad tand och återskapar dess utseende och funktion. Tandläkaren slipar ner den skadade tanden och tar sedan en avgjutning för att skapa en ny krona som passar perfekt. Kronor kan tillverkas av porslin eller en kombination av metall och porslin, beroende på dina behov och önskemål.

Om du saknar en eller flera tänder kan en bro vara en lämplig lösning. Tandläkaren slipar ner de närliggande tänderna och använder dem som stöd för bron. En avgjutning tas av stödtänderna till bron som ersätter den tandlösa luckan i mitten. Broar kan också tillverkas av porslin eller en kombination av metall och porslin, beroende på dina behov och önskemål.

Proteser

Om tandimplantat, kronor eller broar inte är aktuella för att ersätta saknade tänder kan en tandprotes vara en lämplig lösning. Beroende på hur många tänder som måste bytas ut, erbjuder vi två typer av tandproteser: partiella proteser, som används när det finns några tänder kvar i käken, och helproteser som ersätter en hel över- och / eller underkäke. Tandproteser kan tillverkas av akryl, metall, eller en kombination av dessa material och är utformade för att passa naturligt och bekvämt i din mun.Det är en flerstegsprocess som kräver flera besök innan protesen är redo att användas. Vid varje besök justeras och finjusteras protesen för att uppnå bästa möjliga passform och komfort.Med hjälp av en tandprotes kan du återfå både ditt leende och tuggförmåga.

9 icon

Bettskena

Om du vaknar med huvudvärk eller ömma käkar och tänder kan det vara ett tecken på att du lider av tandgnissling. Tandgnissling innebär att du gnisslar eller pressar tänderna, vilket kan ske antingen i sömnen eller i stressiga situationer. Utan behandling kan tandgnissling orsaka allvarligt slitage på tänderna, vilket kan resultera i tandproblem och huvudvärk. En bettskena är en mjuk platta som placeras över tänderna och fungerar som ett skydd för att förhindra tandgnissling. 

icon11

Snarkskena

En snarkskena, även kallad antiapnéskena, är en särskild typ av bettskena som används för att behandla snarkning och sömnapné. Snarkskenan fungerar genom att fixera käkarna och skjuta fram underkäken, vilket förhindrar tungan från att falla ner i svalget och därmed vidgar andningsvägarna för att förhindra snarkning. Om du behöver en snarkskena för medicinska skäl kan du ha rätt till ersättning från ditt landsting. För att fastställa din berättigande till detta utförs en utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård.

icon10

Tandreglering

Tandreglering kan hjälpa dig att förbättra både utseendet och funktionen av dina tänder, vilket kan öka ditt självförtroende och livskvalitet. Oavsett om du har sneda, överfulla eller ojämna tänder kan tandreglering räta ut dem för att ge ett vackrare leende, men också en mer effektiv tuggfunktion och ett korrekt bett för att minska slitage på dina tänder.

Hos oss justeras tänderna med hjälp av Clearcorrect, en metod som använder nästan osynliga löstagbara genomskinliga plastskenor. Behandlingen utförs med en serie av skenor som regelbundet ersätter varandra för att gradvis uppnå det önskade resultatet och ge dig ett strålande leende.

Vår klinik i Boden

Centralt belägen på Kungsgatan 26 B i Boden. Vi arbetar med senaste tekniken inom tandvård.

Vår klinik i Sävast

Denna moderna klinik har senaste tekniken och är belägen på Smultronstigen 4 i Sävast.

Jobba eller praktisera hos oss. Vi erbjuder en bra arbetsmiljö tillsammans med en härlig personalgrupp.